Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Manuel V. Voloudakis - Αυτόν σκότωσε η Ελλάδα!

Αυτόν σκότωσε η Ελλάδα!
13.10.14  - Manuel V. Voloudakis

Πριν από λίγες ημέρες η εφημερίδα "Το Βήμα" στην ηλεκτρονική της έκδοση δημοσίευσε ένα κείμενο σχετικά με την άγνωστη σε πολλούς δράση του Ιωάννη Α. Καποδίστρια στην Ελβετία και το ρόλο του στην ουδετερότητα της χώρας αλλά και την ενσωμάτωση των καντονιών της Γενεύης και του Βο (Λωζάννη) σε αυτήν. Το ζήτημα συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ίσως και λόγω της τρομερής αντίθεσης που εκφράζεται από το γεγονός του ότι ενώ οι Ελβετοί τιμούν τον Καποδίστρια για την προσφορά του στη χώρα τους, στην Ελλάδα, την πατρίδα του, δολοφονήθηκε, τη στιγμή που είχε ξεκινήσει την δημιουργία του κράτους από το μηδέν! Στα πλαίσια της συζήτησης που προκάλεσε το εν λόγω κείμενο, ο πρέσβης της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Lorenzo Amberg απέστειλε στο "Βήμα" ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κείμενό του σχετικά με το ίδιο ζήτημα, το οποίο βασίζεται σε ομιλία του στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2011, προς τιμή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας.

Το ακόλουθο κείμενο αφορά σε κάποιες πτυχές της ζωής του Ιωάννη Α. Καποδίστρια και ειδικά στο ρόλο που διαδραμάτισε στη θεσμική αναδιοργάνωση της Ελβετίας, καθώς και στην ενδυνάμωση του καθεστώτος της μόνιμης ουδετερότητας. Ο Ελβετός πρέσβης στο εισαγωγικό του σημείωμα αναφέρει: «Δεν το γράφω ως ιστορικός, αφού δεν έχω αυτή την ιδιότητα, αλλά ως ευγνώμων πολίτης, όπως επίσης και ως διπλωματικός εκπρόσωπος της σύγχρονης Ελβετίας, η οποία, χωρίς εκείνον, αναμφίβολα, δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».


Ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Οι επισημάνσεις δεν είναι του Ελβετού πρέσβη, αλλά δικές μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου